LA CARTA SETMANAL

D'EN JOSEP MIRÓ I ARDÈVOL

Reflexió sobre el resultat de les eleccions catalanes

Benvolgut/da amic/ga d’El Corrent,

Et faig a mans una reflexió sobre el resultat de les eleccions catalanes. Fer-ho sobre temes d’aquest abast col·lectiu és un deure ciutadà que els cristians hem d’exercitar per madurar la nostra concepció en relació amb la realitat.

Assenyalo i resumeixo els que considero els 10 perfils més importants dels resultats, sense pretensió d’exhaustivitat:

  1. Abstenció. Alta. Sense ser de les pitjors, pertany a aquesta categoria. A més de l’estructural, la gent que mai vota, assenyala un gruix heterogeni d’insatisfacció amb la política.
  2. Catalunya canvia de manera accelerada: 22,4% de població nascuda a l’estranger (a Barcelona més del 30%), 17,4% d’estrangers i, per tant, 412.000 nacionalitzats, que ja poden votar. Són molts. 70.000 més que el 2021.
  3. Confusió del mandat electoral. Es pressuposa que els electors assenyalen un mandat. Quin és? Pèrdua de l’independentisme, però són la segona i tercera força; quatre partits d’aquest signe. Qui té la clau del nou govern és el derrotat amb més estrèpit, ERC. La primera força, PSC, no arriba al 28% dels vots, molt concentrats territorialment.
  4. L’independentisme ha perdut un milió de vots, si bé hi ha més d’un 40% que n’és partidari per convicció final o per estratègia (més autogovern). Però continua present: 43,7% d’independentistes i 46,7% de constitucionalistes, amb un 5,8% dels Comuns al mig.
  5. Més dreta. És un canvi profund o circumstancial.
  6. Fragmentació: 8 partits, 4 de dretes, 4 d’esquerres, i a més antagònics entre si dintre del mateix bloc.
  7. El pes polític de Catalunya en la política espanyola. Sempre ha estat així des d’Alfons XIII i Cambó, però ara és molt accentuat, per la també fragmentació dels partits espanyols.
  8. Absència de tota referència a Déu, molt poca a la família, natalitat, res sobre l’avortament, poc i molt unilateral sobre immigració, la gent sense llar, l’extensió de la delinqüència organitzada, sobretot per la prostitució i les drogues (marihuana). És exacte que el port de Barcelona és una de les grans entrades de cocaïna a Europa. En definitiva, malgrat tants partits, ens sentim escoltats i representats?
  9. En tot cas, des d’una perspectiva catalana, l’evidència assenyala una política de la qual poc es pot esperar que sigui capaç de resoldre-les necessitats, amenaces, oportunitats i reptes que té com país.
  10. El problema col·lectiu de Catalunya és que no hi ha un projecte prou compartit. No hi ha un espai polític prou gran, capaç de regenerar-lo, ni una cultura que cohesioni per propiciar-lo. Ha desaparegut tot horitzó de sentit. El resultat és una degradació progressiva de la majoria dels sistemes i funcions col·lectives, excepte tres: turisme, immigració i delinqüència organitzada. Batega, en el fon una crisi moral en el sentit que hi ha una gran dificultat per interpretar el bé (el bé comú també), actuar amb justícia i distingir amb claredat el superflu del necessari.

Aquesta setmana et convido a dues activitats molt interessant i importants organitzades per El Corrent:

La presentació d’El Corrent el dilluns, 27 de maig a les 19h. a l’Auditori del Col·legi Santa Isabel de Barcelona.

I la xerrada-conferència per Zoom el dimarts, 28 de maig sobre “Les eleccions europees. La situació actual d’Europa” a càrrec del Sr. Jaime Mayor OrejaAquí pots trobar el link i tota la informació.

I les lectures que et recomano aquesta setmana són:

Pau i bé!

Josep Miró i Ardèvol

@jmiroardevol

Compartir

SEGUEIX-NOS A:

Formulari d'inscripció al
Corrent Social Cristià


PROTECCIÓ DE DADES PERSONALS Les seves dades seran tractades per Corrent Social Cristià amb la finalitat de poder subministrar-li la informació que ens ha sol·licitat i d’acord amb el Reglament (UE) 2016/679 del Parlament Europeu i del Consell, de 27 d'abril de 2016 (Reglament general de protecció de dades) i la Llei orgànica 3/2018, de 5 de de desembre, de protecció de dades personals i garantia dels drets digitals. No seran comunicades a tercers ni s'utilitzaran per cap altra finalitat. L'informem que pot exercir el seu dret d'accés, rectificació, supressió o oposició enviant un correu electrònic a l'adreça: info@elcorrent.org