Aquest llibre porta un subtítol revelador: Tots contra tots. Però, què fa que sigui tan rellevant a Itàlia? Una de les claus és, sens dubte, el seu autor.
Qui és Roberto Vannacci?
General de l’exèrcit italià, Vannacci compta amb una trajectòria militar i acadèmica impressionant. Posseeix tres màsters: en Ciències Estratègiques per la Universitat de Torí, en Ciències Internacionals i Diplomàtiques per la Universitat de Trieste i en Ciències Militars per la Universitat de Bucarest.
Ha participat en missions a zones de conflicte com Somàlia, Ruanda, els Balcans, l’Iraq i l’Afganistan, entre d’altres. A més, ha comandat unitats d’elit com el 9è Regiment d’Assalt de Paracaigudistes Col Moschin i la Brigada de Paracaigudistes Folgore. També ha exercit com a agregat de defensa a l’ambaixada italiana a Moscou. Al llarg de la seva carrera ha estat condecorat amb l’Estrella de Bronze (2014) i la Legió al Mèrit (2018) pels seus esforços en la lluita contra l’Estat Islàmic.
No obstant això, Vannacci va deixar l’exèrcit després de la polèmica generada pel seu llibre. L’abril de 2024, va acceptar la candidatura al Parlament Europeu pel partit de La Lliga i, al juny, va ser elegit, convertint-se en el segon candidat més votat a Itàlia.
Un llibre polèmic i contundent
El Mundo al Revés es presenta com una crítica frontal a les ideologies dominants. Amb una argumentació detallada i una documentació exhaustiva, Vannacci defensa postures que han generat un intens debat. Entre els temes que aborda, destaquen:
- Societat i normalitat: sosté que els valors tradicionals han estat capgirats i defensa un retorn al “sentit comú”.
- Medi ambient: admet el canvi climàtic d’origen humà, però qüestiona les polítiques ecològiques radicals i aposta per una transició energètica gradual, incloent-hi l’energia nuclear.
- Animalisme: critica la tendència a prioritzar els drets dels animals sobre les necessitats humanes i alerta sobre l’antropomorfització de les mascotes.
- Immigració: considera el multiculturalisme una amenaça per a la cohesió social i reclama una assimilació cultural més estricta.
- Legítima defensa: proposa que la legislació italiana tingui en compte la percepció subjectiva del perill per part de la víctima.
- Patriotisme: aposta per recuperar els símbols nacionals i imposar requisits més exigents per obtenir la ciutadania.
- Gènere i orientació sexual: adopta una postura crítica envers el moviment LGBTQ+ i denuncia els suposats lobbies que el promouen.
Aquest llibre ha generat un gran enrenou i nombroses discussions. La quarta sessió per Zoom del Club de Lectura serà una oportunitat per conèixer de primera mà els seus arguments i posar-los a debat.
📅 Dimarts, 18 de març de 2025
🕒 19 h (hora catalana)
🔗 https://us06web.zoom.us/j/83403867249 (amb Sala d’espera)
🗣️ Ponent: Josep Miró i Ardèvol